Využití tuků během fyzické zátěže
Lipolýza – pod hormonální kontroloun Stimulátory lipolýzy během cvičení: n Katecholaminy (epinefrin a norepinefrin) n Kortisol n Glukagon – zvyšuje aktivitu lipázy s klesající hladinou inzulinu n Uvolňují se s vyšší intenzitou cvičenín Inhibitor lipolýzy: n Inzulinn Podpora lipolýzy n Cvičení od mírné do vyšší intenzity => î uvolňování katecholaminů a otupuje uvolňování inzulinu n Glykémie: n ovlivnění lipolýzy — î => redukce odbourávání tuků Využití tuků během fyzické zátěže [n ] Oxidace MK — závislá na O[2]n MK — transport krví ve vazbě na albuminn Faktory ovlivňující transport MK v krvi n Průtok krve tukovou tkání n Hladina albuminu v krvin Vytrvalostní trénink î obsah albuminu v krvi => î hladinu cirkulujících MK během cvičení => î utilizaci tuků během cvičení Využití tuků během fyzické zátěžen Zdroje MK pro pracující sval: n Tuková tkáň ve svalech n Svalová vlákna typu I a IIa – TAG n Množství energie zde uložené odpovídá zásobám glykogenu n Periferní tuková tkáň n 5-25% tuků uloženo n Významný zdroj MK n Cirkulující lipoproteiny n MK z chylomikronů a VLDL n Čas a složení posledního jídla ovlivňuje využití tuků z lipoproteinů n Uvolnění MK závisí na aktivitě LPL — î během cvičení a zůstává zvýšená i nějaký čas po cvičení