Kyselina gama-linolenová (GLA)
Přirozené zdroje: semena brutnáku lékařského, pupalkový olej, černý rybíz, mateřské mlék n n-6 PUFA podporující produkci protizánětlivých protaglandinů 1. typu a snižující produkci zánětl. prostaglandinů 2. typu n Příznivě působí na alergie, ekzémy, akné, předmenstruační syndrom n Účinky oslabuje: alkohol, kouření, DM, nedostatek vit. a min., nadbytek sacharidů, nedostatek bílkovin, infekce n Možné účinky: zvyšuje mitochondriální aktivitu hnědí tukové tkáně => �>> hmotnosti n Doporučené dávkování: 1 – 2 kps 3 — 4 x denně n Možné vedlejší účinky: bolesti hlavy, nevolnost, průjmy Kyselina hydroxycitrónová (HCA)n Funkce: n Zasahuje do metabolismu kys. citrónové a MKn Inhibice funkce enzymu citrátlyázy (stimulace syntézy tuků)- podpora ukládání energie do glykogenu, ne do tukůn Snižuje chuť k jídlun Přirozené zdroje: ovoce tamarind (Garcinia cambogia)- vysoká sytost, málo energien Dávkování: 500 -750 mg/d 60 min. před jídlem n Výsledky studí na hubnutí — sporné Pyruvátn Vznik pyruvátu: n Rozpadem glukózy při tvorbě ATPn v aerobním prostředí: vznik dalších ATPn V anaerobním prostředí: vznik laktátun Domnělé funkce: n Zvětšuje svalstvon Zvyšování obsahu svalového glykogenun Spalování tukůn Dávkování: 6 g/d n Zatím nedostatek vědeckých studií !!!