Doplňky sportovní výživy
Sacharidovo-proteinové přípravkyn Sportovní cereální směsin Proteinové přípravkyn Aminokyselinyn Spalovače tuku, stimulanty metabolismun Prekurzory testosteronun Kloubní sportovní výživan Diuretikan Sportovní nápojen Rehydratační nápojen Přípravky na prohloubení regenerace Proteiny a AMKn Kulturisti pokládají za nezbytný doplněkn Proteiny nelze skladovat — denně přijímatn Nadbytek proteinů => přeměna na tuk, zdroje energie,vyloučeny močín AMK — L a D forma — rotace doprava či leva, člověk využívá pouze L formu n Levnější preparáty mohou obsahovat L i D formun Kompletní B — ovalbumin (vejce) a kasein (mléko)n EAMK — správný poměr a dávka — deficit jedné ohrožuje proteosyntézu n Nutno přijímat všechny EAMK — stejné množství, důležité vyvážení jednotlivých položek, je-li některá použita v nadbytku, může zpomalit resorpci jiných Živočišné zdroje — limitující – methionin (červené maso nikoliv)n Nekompletní proteiny — luštěniny a zeleninyn Potřebují sportovci skutečně více bílkovin?n Bílkoviny ve formě doplňků přijímat až 2 hod. po zátěži (čím více koncentrované, tím větší odstup od zátěže).n Naprosto nevhodný je jejich příjem před zátěží Proteiny a AMKn Původ proteinů n Syrovátka (vysoký obsah BCAA)n Kasein (tvaroh)n Sója n Kasein stimuluje syntézu sval. bílkovin slaběji než syrovátka, ale silněji blokuje odbourávání B n Kvalita proteinů n Biologická hodnota n Kolik gramů tělesných bílkovin může být vybudováno ze 100 g přijatých B (vejce, maso, ryby, mléko, sýry) n Stupeň hydrolýzy (DV) n Označuje dobu, po jakou docházelo k enzymatickému rozkladu proteinu v rámci výrobního procesu. Čím vyšší DV,tím více volných AMK, di- a tripeptidů — kvalitnější, dražší a méně chutný produkt