ANAEROBNÍ PODMÍNKY
Tvorba ATP – přeměňují se pouze cukry. Glu→pyruvát, ale nejde do mitochondrií a →k. mléčnou (laktát). Ekonomicky nevýhodné.
Výroba a spotřeba E nejsou 100% účinné – část E se ztrácí jako Q. Zvyšuje se teplota org. Během přeměny živin na ATP se jako Q ztrácí 35% E. Za ideálních podmínek je v těle využito cca 27% E dodané živinami.
Množství E, kterou tělu poskytují různé živiny:
1. Spalné teplo – množství Q vzniklé při úplné oxidaci živin. Měří se přímou kalorimetrií- množství Q, jež se uvolní při spálení 1g živiny.(B se úplně nespalují, protože N vyloučí v podobě močoviny, skutečné fyziolog.spalné teplo je nižší), S,T se spalují úplně na O2 a CO2.tab.
2. Energetický ekvivalent – množství Q, které se uvolní, když se k oxidaci jednotlivých živin spotřebuje 1l kyslíku. Tab.
3. Respirační kvocient – (RQ) –poměr objemu vyloučeného CO2 k objemu spotřebovaného O2 během přeměny určité živiny.tab.fotosyntéza