Nadměrný přívod bílkovin
Dosud nebylo přesně zjištěno, jaká je bezpečná horní hranice příjmu bílkovin. Při příjmu proteinu, především živočišného v dávce nad 1,5-2,0g/kg/den byly zjištěny některé orgánové funkční změny. Došlo ke zvýšení glomerulární filtrace v ledvinách při současném zvýšení hladiny dusíkatých katabolitů. K podobným funkčním změnám došlo i v jaterních funkcích. Současně byl pozorován i vzestup krevního tlaku, především v souvislosti se zvýšeným příjmem kuchyňské soli. Výrazně nevhodná je pak kombinace zvýšeného příjmu proteinu s tuky – dna a obezita. Také je zaznamenáno zvýšené riziko vzniku osteoporózy, způsobenou zvýšeným vylučováním kalcia močí acidifikujícím účinkem degradačních produktů bílkovin. Kardiovaskulární choroby a aterosklerotický proces vzniká zvýšenou endogenní produkcí cholesterolu z odbourávání AK ketogenezí a současným přívodem