VEGETARIÁNSKÁ VÝŽIVA
= výživa s výrazným omezením živočišných potravin
(angl. vegan, vegetarian = vegetarián, vegetariánský)
Veganská výživa = výživa s důsledným vylučováním živočišných potravin.
Nevýhody
1. chybění esenciálních složek výživy, které nejsou v rostlinných zdrojích:
vitamín D, B12, vyšší nenasycené mastné kyseliny, taurin.
2. nedostatek esenciálních složek výživy, které jsou v rostlinách v malé míře:
esenciální aminokyseliny, karnitin, vápník.
3. nedostatek esenciálních složek výživy, které se bez živočišných složek hůře utilizují:
Fe (vstřebávání brzdí kyselina fytová z obilí a sóji, ale vitamín C z rostlin zlepšuje utilizaci),
Ca, Zn (kys. oxaloctvá vláknin a kys. fytová inhibují absorpci).
Výhody
mírného vegetariánství v dospělosti s dostatkem esenciálních složek potravin z rostlinných zdrojů a redukcí příjmu lipidů, cholesterolu ze živočišných zdrojů
(lakto-vegetariánství, lakto-ovo-vegetariánství)
prevence onemocnění:
o krevní hypertenze, aterosklerosa (ischemická choroba)
o obezita
o diabetes mellitus
o onkologická onemocnění