Glutamová kyselina
n Přirozeně: obiloviny (pšenice), tvrdé sýry, hovězí a drůbeží maso, sój. omáčka, polévkové kořenín Nadbytek: alergie, zrudnutí tvářín Dávkování: do 1500 mgn Funkce: n î produkci HCln X únavě, migréněn Î imunitu n Ne: těhotné, děti, hypertenze n BCAA — branch chain aminoacids n Valin + leucin + isoleucin (EAK)n Funkce: n Chrání vlastní bílkoviny a poškození svalůn Chrání proti poklesu hl. glykémie (tvorba glukózy jako zdroj energie)n Napomáhají udržovat pozitivní dusíkovou bilanci – chrání před odbouráváním svalové hmotyn Oddaluje únavu n Mechanismus účinku: n BCAA jsou rychle absorbovány ze strav do krve => do svalu => tvorba dalších AKn Soutěží s tryptofanem (tvorba serotoninu) o přestup přes hematoencefalickou bariérun Leucin stimuluje produkci inzulinu (podporuje využití AK ve svalech)n Snad omezuje snižování hladiny glutaminu n Dávkování: 500 — 3000 mg/d (dle Macha 5 — 10 g/d)n Vhodné po tréninkun Nebrat součsně s tryptofanem a tyrosinem (soutěží při absorpci) n Lysin (EAK) n Nedostatek ve vegetariánské stravě (obiloviny)n Účast při syntéze svalůn Důsledek AK dysbalance : pokles imunity, anémie, nedostatek sval. hmotyn Lysin + methionin + vit. C — tvoraba karnitinun Ne: děti, těhotnén Často kombinace několik AK (arginin, ornithin, methionin apod.)n Dávkování: max. do 1500 mg/dn Vegetariáni a vegani – vyšší dávky n Methionin (EAK) n Účinná AK ve spalovačích tukun Přirozené zdroje: hovězí maso, obiloviny, semena n Taurin n Tvorba z methioninu a cysteinu, součást žlučen Přirozné zdroje: mason Funkce: n Ochrana jatern Zvyšuje objem buněkn Antikatabolické účinkyn X únavěn Podpora koncentrace při FAn Zlepšuje vstřebávání Ca n Dávkování: 500 — 3000 mg/d n Tryptofan (EAK)n Dříve: proti bolestemn Syntéza kys. nikotinovén Dávkování: max. do 1000 mgn Předávkování: poškození jater, žlučníkun Může vést k tvorbě rakovinotvornému tryptaminu v tlustém střevě