Nedostatek příjmu bílkovin
Velmi často se vyskytuje současně s nedostatečným příjmem energie jako proteino-energetická malnutrice. Nejtěžší důsledky má u dětí (marasmus) s ohledem na zvýšenou potřebu bílkovin a energie v rostoucím organismu. Onemocnění je charakterizováno nedostatečným množstvím stravy s vyváženým složením vzájemného zastoupení živin. Tyto osoby mají extrémně snížené množství tuku v těle, svalovou atrofii, extrémně nízkou hmotnost. A dále:
Zpomalení až zastavení růstu, hubnutí, slabost, zimomřivost, apatie, amenorea a impotence
Kůže je bledá, s pigmentovanými skvrnami, vlasy jsou tenčí, vypadávají. Končetiny jsou chladné.
Svalová devastace, ztráta podkožního tuku, snížení kožního turgoru, krvavé průjmy.
Tělesná teplota je podnormální, puls zpomalený. Psychicky se projevuje pasivitou, depresí.
BMI je pod 18,5 kg/m2, obvod paže nižší než 15,5 cmu žen, 19,5 cm u mužů, pod 12,5 cm u dětí ve věku od 1 do 5 let.
Obvykle deficitní také K, Mg, Fe, I, Cr, Cu, vit. S, K, B1, B2, niacin, k. listová, esenc. MK.
Převážně proteinová malnutrice = kwashiorkor – je onemocnění vyvolané dlouhodobou stravou s kritickým nedostatkem bílkovin (především biologicky hodnotných) a relativním dostatkem energie, jejímž hlavním zdrojem jsou sacharidy. Hlavní příznaky jsou otoky, svalová atrofie, nižší celková hmotnost. Vrstva tuku je normální, často jsou v popředí psychomotorické a mentální změny, dítě celkově neprospívá. Vyvíjí se hlavně u dětí během několika týdnů. Nízká i jaterní tvorba nízkodenzních lipoproteidů vede ke hromadění lipidů v játrech a zvětšení jater. Také nechutenství, celková apatie, prořídnutí vlasů.
Sekundární nedostatek bílkovin – může se vyvinout při nedostatečném přívodu bílkovin jako následek některých patologických procesů:
Bílkoviny jsou využívány jako zdroj energie při nedostatečném příjmu sacharidů (glukoneogeneze)
při poruše jaterních funkcí se sníženou schopností syntetizovat bílkoviny (zvláště albumin)
v důsledku zvýšených ztrát bílkovin močí při onemocnění ledvin (nefrotický syndrom)při neschopnosti vstřebat bílkoviny při poruše resorpce v trávicím traktu (malabsorpční